Мотористите, които карат из града, знаят за какво говорим, когато използваме думите задръстване и замърсяване. Сутрин, когато отивате на работа и вечер, когато се прибирате, основните пътни артерии са наситени с CO2. Моторите се смесват с автомобилите и камионите, така получaваме един „пейзаж“ от ламарини и вредни газове. Медиите пък постоянно ни заливат с информация за влошеното качество на въздуха.
На дневен ред са теми, които до скоро звучаха като фантастика, а именно спасяване и оцеляване на планетата. И точно тук неизбежно възниква въпроса, замърсява ли моторът повече от автомобила?

На пръв поглед отговора е ясен, но нека да се запознаем с някои неща, които е добре да се знаят!

Мотори срещу Aвтомобили!

Съвременен автомобил изразходва около 125g CO2 на километър. От своя страна един скутер изразходва около 80g CO2.

- Разликата е очевидна, нали?

Да, шофьорите на автомобили ще кажат,че разликата не е толкова голяма, което на хартия е така! И точно сега трябва да се замислим по сериозно върху цифрите, в България по официални данни има около 2.5 милиона правоспособни водача(някой имат и повече от 1 автомобил) и само около 190 000 мотора общо, от които около 80 000 скутери и мотопеди.
Да се замислим, кой генерира по-голям обем вредни газове?

- Да, отговора е ясен!

Но това не е всичко, ако броят на скутери и мотопеди се увеличи ще намалее замърсяването, но със сигурност и трафикът в час пик, ще бъде доста по лек, а ние ще се наслаждаваме на кафето сутрин преди работа по-дълго време. Много по-бързо ще се прибираме вкъщи при любимите хора. Също така шума ще е доста редуциран, а няма нищо по приятно да излезеш на балкона и да чуваш само песента на птиците, вместо тракащи двигатели, дискови спирачки и клаксони на автомобили от изнервени водачи.


Как изглежда бъдещето?

Данните са тревожни, но можем ли наистина да намалим това замърсяване на въздуха? Определено да! Не всичко е загубено за прекрасната ни планета,.. първото за което се сещаме са електрическите автомобили и мотори. Да, по голямата част са хибриди, но също така има и доста 100%-ви електрически автомобили. Светът на електрическите мотори за сега е доста непознат.Но има такива предложение и въпреки, че в България са по-рядко срещани, в световен мащаб те генерират ръст. За пример ще дадем Франция, която през 2019г. година бележи ръст в продадените електрически мотоциклети с 22% спрямо 2018г., и така във Франция общия брой електрически мотоциклети достига до около 200 000бр. през 2019г.


Заключение

Накрая всички ще се съгласим,че моторите замърсяват по-малко от автомобилите.

Усилията обаче трябва да бъдат колективни, за да има ефект и да се намалят емисиите CO2 в дългосрочен план. Използването на мотопед или скутер в градска зона, помага за лесното придвижване на градксия транспорт, за намаляване на шума и емисиите,които и ние дишаме, а също така, дава шанс и на електрическите превозни средства.
В крайна сметака – вие сами избирате по удобния за вас начин на транспорт, които да отговаря на вашия стил, но все пак ако се спрете на варианта за мотор, мотопед или скутер – разгледайте нашите предложения за мото екипировка, за да сте винаги маскимално защитени. Вярваме,че ще намерите най-подходящото за вас и вашата машина.