От всички важни съставни части на нашата мото екипировка, най-най-най-важната е мото каската. Качествената каска за мотор може да спаси нашия живот. Може и да ни предпази от сериозни травми.

И ако чопъристите могат да си позволят Open Face каска (открита или 3/4), то любителите на по-високите и/или екстремни скорости не трябва да правят никакъв компромис с мото каските.

Защо да не купуваме евтина каска

Да, на пазара можем да намерим каска за мотор за 100-200 лева. Тя би трябвало да ни предпази. И най-често е с произход Китай. Разбира се, че има и качествени китайски мото каски. Те обаче са доста по-скъпи и не попадат в посочения ценови диапазон.

В интернет пространството има немалко доказателства за това на какво е “способна” една евтина мото каска. Непоправимо паднал визьор, разлепена подплата или пък изцяло разцепила се каска - това са част от резултатите от покупката на нискобюджетен мото шлем.

Основните недостатъци на евтината мото каска са:

  • недостатъчна здравина и надеждност на шлема;

  • недостатъчна и изключително посредствена шумоизолация;

  • несменяема подплата;

  • ниско качество на материалите, от които е изработен визьорът;

  • бързо надраскване на визьора.

Ако искаме още с първото ни падане да се сдобием със сериозни травми (или пък направо да се убием) - евтината мото каска е точно за нас! Ако искаме и краткото ни мото каране да е некомфортно и дори неприятно, изборът е само един - нискобюджетен мото шлем!

Защо да купим качествена каска

Когато се качваме на любимия си мотоциклет, ние искаме да се наслаждаваме на пътуването. Искаме да сме живи (и здрави) и да продължим да караме.

Нашият живот е важен и за нас, и за близките ни. Затова нека да дадем малко повече пари за тази най-важна част от екипировката ни.

Качествената каска за мотор е сертифицирана. Това не е просто каска на някоя известна марка. Това е мото каска, която отговаря на определени жизнено спасяващи стандарти. И която е минала през различни тестове, за да ни осигури високо ниво на комфорт и безопасност. Виж всички качествени каски.

Ако вече сте решили, че ще си вземете качествена каска тук може да видите кои са най-добрите каски за 2020

Най-разпространените стандарти при мото шлемовете са:

DOT се смята за основен стандарт. Разработен е от американското министерство на транспорта. Всяка каска, която има DOT стикер, трябва да отговаря на стандарта FMVSS 218.

ECE е стандарт, определен от икономическата комисия на ЕС. Използва се в над 50 европейски държави. Стикерът ECE гарантира, че каската за мотор отговаря на стандарта ЕСЕ 22.05, предстои и влизане в сила на новия ЕCE 22.06. Мото шлемовете със сертификация ECE се използват при състезанията AMA, CCS, FIM, Formula-USA и WERA, т.е. от професионални мото състезатели. И това е гаранция за високото ниво на безопасност.

SNELL е стандарт за качество, определен от фондация Snell Memorial Foundation. Сертификационните изисквания периодически се актуализират. Към производителите SNELL стандартът има най-строгите изисквания по отношение на качеството, надеждността и издръжливостта на всяка една мото каска. Сертифицираните по този стандарт шлемове автоматично получават и сертификация DOT. Действащите към момента стандарти са SNELL М2015 (за любителско каране) и SA2015 (за състезателно каране).

SHARP е английски стандарт за качество. Оценката при него е със звездички, като броят им отговаря на определено ниво за безопасност на европейските мото каски.

За какво да внимаваме, когато си купуваме каска за мотор

Най-важен е сертификационният стикер, разположен отзад на всяка една качествена и минала през различни тестове каска. Не бива да рискуваме живота и безопасността си, като си купим шлем без специална сертификация за стандарт. И да - една каска може да има няколко различни стикера. Това означава, че тя е достатъчно тествана и отговаря на всички критерии за безопасност.

Какви каски продава Carmall

Ние от Carmall.bg предлагаме точно такива каски - качествени, надеждни, безопасни и комфортни. При нас ще намерите голямо разнообразие на пистови каски за мотор, модуларни каски, каски за мотокрос, за скутери и др. Работим с утвърдени в цял свят производители. Предлагаме най-надеждните, сигурни и удобни каски на известните марки MT, Oneal, Just1, Airoh, Shark