Ако обмисляте добавяне мото дънки като част от мото екирпивоката си, или пък е дошло време да смените старите, то тогава трябва да вземете предвид няколко неща, на които да обърнете внимание. В този материал ще ви запознаем с основните и важни моменти при избора на мото дънките Техните предимства, видове и материали от които са изработени.

Защо да изберете мото дънки

Лекотата и комфортът, които дънките за мотористи ще ви предложат, са несравними. Качвате се и слизате от мотора си с невероятна лекота. Мото дънките визуално по нищо не се различават от ежедневните дънки и така в повечето случай никой от околните няма да разбере, че сте с такива дънки. Всичко, което го имат обикновенните ежедневни дънки го имат и мото дънките, но те са по - здрави и по - устойчиви. Имат защитата която ви е необходима, когато сте на пътя.

Материали при моторджийските дънки

Когато става въпрос за материали се отваря цял нов свят! 

Разнобразието и технологиите са икзлючително много от PWR Shield от REV'IT до техниката Armalith в дънки Dainese. Темата е доста сложна и дълга за това няма Ви губим времето излишно и ще опростим нещата.

Най - общо мото дънките се делят на 4 вида:

  1. Това са традиционните мото дънки. Те са подсилени на рисковите места с устойчив на износване и триене материал наричан kevlar (кевлар). Обикновено този вид дънки са подсилени в рисковите от удар зони като коленете, ханша и дупето. Такъв тип дънки са Modeka Alexius;

  2. Мото дънки, при които дънковата материя е оплетена с нишка от арамидни влакна или Cordura. В този случай това означава, че дънковите влакна се редуват напречно или последователно с устойчивото на износване влакно. Основно предимство е че предлагат защита по цялата дължина. Като недостатък може да се изтъкне, че нямат допълнително подсилване в рисковите зони;

  3. Мото дънки, които използват и двете материи. При този вид дънковата тъкан е преплетена с устойчива на износване нишка, а рисковите зони са снабдени с устойчива на износване арамидна тъкан. Този тип дънки са особено популярни сред мотористите. Това е така защото при тях се съчетават много добре безопасността и комфорта. Дънките са здрави, а точките на удар са още по - здрави здрави. Като недостатък може, да се отбележи, че са по плътни и съответно ще  държат по топло през лятото;

  4. Мото дънки, при които дънковата материя е преплетена с арамидно влакно или нишка Cordura. Външната страна на тези дънки има същата структура като при мотоциклетните дънки в пример 2. А от вътре те разполагат с подплата, изработена от арамидна тъкан. Това е са най - здравите мотоциклетни дънки.

Протектори при мото дънките

Освен да обърнете внимание на издръжливостта, е необходимо да обърнете внимание дали дънките разполагат с протектори. Протекторите поемат първия удар. Протекторите за коленете обикновено са включени и вървят комплект с дънките, докато протекторите за бедра трябва да се закупят отделно. Протекторите предпазват от счупвания на кости, травми и натъртвания.

Цветове и модели

Мото дънките освен за безопасност се купуват и просто защото с тях изглеждаме по - добре. Вариантите от slim fit до regular и различните цветове ни дават възможност и избор по отношение на мото облеклото, така че да комбинираме според останалите дрехи или според цвета и вида на мотора.