На прага на новия мото сезон 2021 сме. 

Ако сте решили да купувате каска за мотор, защото сте нов моторист или пък искате да смените старата мото каска, значи тази статия е за Вас.

Ще разгледаме едни от най-добрите модели каски за мотор през изминалата 2020 година.

Някой от тях имат страхотно съотношение цена - качество.

Ще разгледаме каски за пистов мотор /Full Face/, модуларни каски /Flip Up/, ендуро и мотокрос каски, и на практика ще покрием почти целия спектър в този сегмент.

/натиснете и разгледайте или купете качествена мото екипировка/ 

КОИ СА НАЙ - ДОБРИТЕ МОТОЦИКЛЕТНИ КАСКИ ЗА 2020г.

*в този материал са включени само модели, чиято черупка е изработена от влакна, въглеродни, стъклени или композитини.

Каска AGV K-6 Full Face


Изработена е от въглеродни влакна и Aramid, много лека и устоичива на удари.

Разполага със сложна вентилационна система, страхотна аеродинамика (над която се работи много), превъзходно зрително поле на визьора и двойно затваряне.

Гъвкав и лек шлем с тегло само 1350 грама е идеален за носене на вашия спортно-туристически или спортен мотоциклет.

Каска SHARK SPARTAN 1.2 Full Face


Друга от най-добрите Full Face каски, които можете да закупите е Shark Spartan 1.2. Спортно-туристически модел, които предлага страхотно качество на добра цена.

Каската е изработена от фибростъкло и въглеродни влакна, усъвършенствана вентилационна система, двойно затваряне на катарамата, супер удобна вътрешна подплата и втори вграден визьор тип слънчеви очила.

Това, което отличава Spartan 1.2  от конкуренцията, са страничните спойлери „Shark Skin“, които редуцират шума и свистенето при висока скорост.


Освен това тежи много малко: 1290 грама.

Каска SHOEI GT-AIR 2 Full Face


Няма как да пропуснем и модела спортна Full Face каска Shoei GT-Air 2, която олицетворява качество, стил и комфорт в едно. Изработена от висококачествени материали, покритие на черупката и визьор.

Както всички каски Shoei и този модел е направен в комбинация от влакна, които японската марка нарича AIM (Advanced Integrated Matrix).

Вътрешната подплата е най-добрата която може да намерите, с вграден втори визьор тип слънчеви очила, добра вентилационна система, която не нарушава шумоизолацията и почти перфектна аеродинамика за каска от този тип.

Затварянето е микрометрично, направено от неръждаема стомана.

Каска SHOEI NEOTEC 2 Модуларна / Flip Up


Отново Shoei, тъй като ще говорим за една от най-добрите модуларни каски за мотоциклети: Shoei Neotec 2 .

Подобно на предишния мото шлем на Shoei, външната обвивка е направена от AIM (Advanced Integrated Matrix). 

Този модел има всичко, което може да се очаква от такъв тип каска: качествени материали и изработка, лесна и безпроблемна система за отваряне на брадичката, визьор тип слънчеви очила и микрометрично затваряне, което изненадва приятно благодарение на лекотата с която се използва..

Специално внимание трябва да се обърне на две много важни предимства: двойната хомологация, която позволява каране с отворена каска посредством здраво застопоряване на отворената част и интеграцията на комуникационната система в долната част на каската, която пък е една от най-добрите на пазара.

Всичко изброено по-горе превръща каската Shoei Neotec 2 в най - продаваната модуларна каска.

Каска AGV SPORTMODULAR Модуларна / Flip Up


След като разгледахме най-добрата модуларна каска, ще отдадем внимание и на един супер ултра лек модел Flip Up каска: AGV SportModular.

Нейното тегло благодарение на материала (въглеродни влакна), от които е изработена само 1300 грама, което е нещо рядко срещано при модуларните каски.

Изработката е първокласна: отворът на брадичката, както и сенника, се управлява лесно и затварянето е двойно закопчаване.

AGV SPORTMODULAR е перфектният избор, ако търсите спортна модуларна каска.

Каска HJC RPHA 90S Модуларна / Flip Up


Няма как да пропуснем друг супер успешен модел модуларна мото каска: HJC RPHA 90S.

Обновената версия на тази мото каска е представена на EICMA в Милано 2019 и подобно на своя предшественик, се характеризира с добро съотношение качество-цена .

Външна обвивка е изработена от въглеродни влакна и хибридни въглеродни и стъклени влакна. 

Много добра вентилационна система и микрометрично затваряне.

Лесно управление на втория визьор тип слънчеви очила, дори и с ръкавици. 

Мото каската на HJC разполага и с двойна P / J хомологация точно като Neotec 2. Благодарение на което каската може да остане застопорена в отворено положение докато карате мотора си.

И накрая, както е обичайно за HJC, този шлем се предлага в много цветове и графики.

Каска ARAI TOUR-X Ендурo / Мотокрос


Няма как каска на Arai да не участва в списъка.

Японската марка е еталон за качество и иновации при шлемовете за мотори и може би трябва да се направи отделна класация само за моделите на марката, но това е друга тема :) 

В този случай се фокусираме върху приключенския ендуро шлем Arai Tour-X 4, каска, която е първенец в своя сегмент благодарение на своята гъвкавост.

TOUR-X може да се преобразява в каска за офроуд, като се премахне визьора и сложат очила за мотокрос.

Както всички останали модели каски на Arai и Tour-X 4 има черупка, изработена от композитни влакна с характерния за марката дизайн R75.

R75 се характеризира със заобленост, което спомага за разсейване на енергията при евентуален удар. Почти никога Arai не изневерява на този дизайн.

Високият стандарт на японския производител се отличава във всеки елемент на каската - страхотната вентилационна система, приспособим и много удобен интериор и двойната катарама.

Каска SHOEI X-SPIRIT 3 Full Face


Перфектният избор, ако имате спортен мотор. 

Това е една от най-добрите спортни каски за мотор, които можете да закупите. Shoei X-Spirit 3.

В тази каска е събран целия опит, които SHOEI e натрупал през годините от многобройните състезания на пистата.

Външната обвивка е направена от AIM (Advanced Integrated Matrix), характерния композит на Shoei.

Отвътре шлема е изработен така, че да дава най - оптималното прилягане, с вентилационна система, създадена за каране с висока скорост по пистата и за изсмукване на потта.

Аеродинамиката също e много добре разработена и тествана в аеродинамичен тунел.  Доказателство за аеродинамиката на шлема е задния спойлер за избягване на турбуленции.

Тъй като това е спортна мотоциклетна каска, тя има двойно затваряне на катарамата и се предлага в много графики.

Каска ARAI CONCEPT-X Full Face / Vintage


Няма как да пропуснем и Arai Concept-X мото каска във vintage стил. 

Въпреки стила си шлема за мотор Concept-X има всички настоящи сертификати за безопасност и типичното качество, характерно за моделите на Arai.

Външната обвивка е направена от композит на Arai. 

Двойно затваряне на катарамата. Вътрешната вентилационна система е една от силните й страни: входящите отвори за въздух са разположени отпред.


Ако пък никой от моделите показани този материал не ви допада, Schuberth каските са също доста добър избор научете повече тук.