Това е първият въпрос, който се появява в главата на всеки бъдещ моторист. 

В такъв момент обикновено темите за мото екипировка и умения за шофиране на мотор не стоят на дневен ред и няма никакво значение, че те са доста по важни от самия мотор. Моторът е на първо място, той е нещото, което бъдещият млад моторист желае и иска да получи с цялото си сърце и душа.

Точно поради тази причина ще обърнем внимание на различните видове мотори и тяхното приложение. 

Разнообразието от мотори и марки е огромно. Избора често не е лесен, а за човек, който сега навлиза е доста объркващо.

Затова ще групираме моторите според техния вид:

Пистови мотори


Това са най-бързите мотори, използват се за състезания по асфалт и на писта. Тези “коне” достигат високи скорости за секунди, което от своя страна повиша и риска при каране на такъв мотор. Маневрени са, но поради необходимостта от легнала стойка на тялото, не са толкова удобни и бързо водят до умора в ездача.

Туринг мотори


Добро съчетание между бърз мотор и туристически мотор, с който можете да се радвате едновременно, както на дългите пътувания, така и на моменти изблици на адреналин. Доста по удобни са от спортните пистови мотори, съответно и умората при тях настъпва след доста повече часове яздене.

Adventure мотори /приключенски мотори/


Самото име подсказва какви са тези мотори, машини създадени за дълъг път, които да осигурят висок комфорт, сигурност и стабилност. Могат да пренасят по - голямо количество багаж.

Този тип мотор е създаден за нормално и плавно каране. Не са бързи, като туринг и пистовите машини, но пък за сметка на това спокойно може да направите едно малко отклонение по чакълести и земни пътища, като по този начин да си осигурите приключение, което с пистов и туринг мотор не е възможно и препоръчително.

Голи мотори


Това са доста привлекателни визуално мотори. 

Характерно за тях е, че в предната си част нямат спойлери и така наречената слюда, която да предпазва моториста от вятъра при по-високи скорости, което пък влошава и аеродинамиката. 

Благодарение на компактния си дизайн са идеален избор за градска среда.

Кросови мотори


Те са създадени изцяло за офроуд. 

С тях спокойно може да се кара по каменисти, пресечени терени, земни пътища и горски пътеки. Подходящи са за скоци и изкачване на възвишения.

Крузъри /чопъри/


Това са големите бебчета. 

Мощни и тежки машини с внушително излъчване. Създадени за комфорт и пътувания. Това са типичните рокерски мотори.

Надяваме се това да сме от полза и да сме отговорили на въпроса “какъв мотор да си купя”

Каква мото каска да купя

Въпреки, че материала е за мотори, покупката на мотор задължава да се осигури и подходяща мото каска. 

  • Първо - защото тя е най-важната част от мото екипировката на моториста;

  • Второ - защото по закон, задължително трябва имате каска, за да карате мотор.

За бъде лесно да изберете подходящата каска ще направим кратко разяснение за кой тип мотор, коя каска е подходяща. Разбира се това е само препоръчително, вида на каската ще определите вие самите :) 

За пистови мотори 

Най - подходящият вариант за каски за пистов мотор са Full Face каските - те са затворени и осигуряват максимална защита. Може да разгледате Full Face каски тук.

За туринг мотори

Правилния избор при този тип мотор са така наречените модуларни каски отварящи се или Flip Up каски. 

Те се отварят в предната си част, като по този начин осигуряват лесно хранене и пиене на вода.

В градска среда спокойно може да се кара с отворена каска, което пък е идеалният избор при високи летни температури. Този модел каски може да разгледате тук

За мотокрос мотори

Това са цели каски отворени отпред, разполагат с козирка, към тях допълнително се купуват очила. Мотокрос каски може да разгледате тук

За adventure мотори /приключенски мотори/

За този тип мотори са подходящи ендуро каските те са комбинация от Full Face и Мотокрос. А някой марки предлагат и варианти при, които Ендуро каските, също като модуларните и се отварят. Ендуро каски може да разгледате тук

За голи мотори

Може спокойно да избирате между Full Face и Модуларни каски.

За крузъри /чопъри/

На тези модели основно подхождат отворените каски тип канчета, но ако пътувате извън града може да заложите на модуларна каска или отворена каска в комбинация с очила.