Екипировката не е просто отличителен знак на моториста. Тя е изключително важен елемент от общия пакет от мерки за безопасност, които мотористът трябва да обмисли и да си осигури, преди да се качи на двуколесовото си любимо возило. 

Мнозина начинаещи в моторджийството обаче изпитват сериозни затруднения в избора на подходяща екипировка. Важно е обаче те да направят предварително проучване и да се сдобият с наистина качествени аксесоари и продукти и то не само като визия, но и като степен на защита. 

Ако съвсем наскоро сте започнали да карате мотор и в момента сте на етап събиране на отделните елементи за вашата екипировка, най-лесното нещо, което можем да ви посъветваме, е да започнете от основното. А именно да прецените какво точно ви е необходимо – мото екипировка или мотокрос екипировка. Истината е, че според повечето начинаещи във мото ездата двете са едно и също. Това обаче съвсем не е така. Продължете да четете следващите редове, за да разберете каква е разликата между тях, както и да прецените от какво точно се нуждаете лично вие. 

Какво включва мото екипировката

Мото екипировката включва всички елементи от облеклото и защитните аксесоари за път. Те са предназначени за абсолютно всеки, който кара мотор. Няма значение от модела, типа, конските сили и марката на мотора. Ако притежавате мотоциклет, е редно да имате и необходимата мото екипировка. На практика, тук говорим за продукти и аксесоари, необходими за любителите и собствениците на мотори, а в много случаи и на скутери. Ето какво се изисква като минимум за една качествена мото екипировка:

  • Каска 

Безспорно това е сред най-важните съставни елементи на екипировката на всеки моторист. Опциите са много, но при всички случаи е от особено значение да улучите правилно размера на каската си. Преценете какъв модел да си закупите най-вече според типа мотор, който карате. 

Яке. Стандартът тук е добре познатото кожено моторджийско яке. То е идеално за пролетните, есенните и по-топлите зимни дни. През лятото обаче може да ви е нужен по-лек вариант. Добрата новина е, че вече можете да си подберете и надеждно мото яке от текстил, подходящо за по-сухо и топло време; 

  • Панталон

Основната му цел не е толкова да ви докара на визията на един моторист, колкото да предпази краката от ожулвания и открити рани в случай на евентуален инцидент, но също така и от неблагоприятните климатични условия. Ето защо мото панталоните най-често са от специални материи, непропускащи студ, влага, а и подплатени със защитни елементи;

  • Ръкавици 

И те имат потенциална защитна функция, защото при падане, най-често се опираме на земята, а когато скоростта е висока, нараняванията не ви липсват. Ръкавиците за мотористи също могат да са в летен или зимен вариант, респективно от кожа или текстил; 

  • Ботуши

Най-добрите модели са с минимална дължина до глезена. Целта е кракът да получи максимален комфорт и опора, включително по време на дълъг път. Ботушите предпазват от сериозни травми като изкълчване или ожулване, но също така ви дават повече свобода на движение, когато слезете от мотора и сте сред дивата природа;

  • Защитни елементи

Става въпрос за специализирани протектори, които могат да се прикрепят към дрехите или да се носят самостоятелно. Обикновено те защитават гърба, гърдите, възможно е и коленете и лактите.

Мотокрос екипировка – същност и какво включва

Разликата между мото екипировката и мотокрос екипировката се корени в същността на мотокроса. Сам по себе си мотокросът представлява спортна дисциплина. Същественото в този спорт е повишения риск от завишената скорост, с която се кара моторът, но също така и факта, че се практикува на открито. На практика мотокрос екипировката е вид спортна екипировка. Тя има и защитен елемент, типичен за традиционна мото екипировка за мото любителите, и специализирани елементи, осигуряващи намаляване степента на натоварване. 

В мотокрос екипировката влизат повечето части от стандартната мото екипировка, но все пак са по-различни, защото са професионални, пригодени за състезания и гарантиращи двойно по-висока степен на защита. Едновременно с това, при мотокроса са включени и някои допълнителни елементи. Такива, например, са очилата. Те са нужни, защото в мотокрос каските липсват визьори. Те са премахнати с цел осигуряване на по-добра видимост на състезателите. Очилата за мотокрос често използват иновативната антифог система, позволяваща елиминиране на риска от замъгляване и изпотяване. Друга съществена разлика между мото и мотокрос оборудването е, че професионалните мотокрос състезатели не участват в надпреварата с яке. Такова би им пречило, затова и то е заменено със специална мото блуза, която е изработена от здрава, еластична, осигуряваща максимална вентилация на въздуха с цел по-малко изпотяване материя. 

Разбира се, след като е професионална и пригодена за състезания, мотокрос екипировката включва повече допълнителни защитни елементи. Такива са вратната яка, здрави налакътници, наколенки с повишено ниво на защита, протектори за гърдите и гърба, ризници и други. 

Мото екипировката е необходима за всички притежатели любители на моторите. Мотокрос екипировката обаче е част от професионалното оборудване на практикуващите спорта мотокрос. И в двата случая обаче покупката следва да бъде съобразена най-вече с гаранцията за качество и издръжливост, защото този вид продукти носят основно защитна функция.