Изборът на правилния размер и модел каска, за всеки настоящ или бъдещ моторист, е много важен момент от цялостното екипиране, може би най-важното в една мото екипировка е правилния размер на каската.

Сега ще разгледаме как да определим кой е нашия размер каска за мотор.

Точния размер шлем може да спаси живота ви, затова е и толкова важен!.

Като цяло има определен стандарт за размерите на каските за мотори, но понякога при различните производители може да има леки разлики (напр. размер М стандартно е 57-58 cm. но в случая на AGV се срещат размери MS и МL съответно 57 и 58 cm.). За това е хубаво да погледнем таблицата с размери на всеки един от производителите, преди да закупим желания размер.

Как да разбера размера си?

·        Измерете обиколката на главата си с шивашки метър.

  • Внимавайте, когато взимате размера, метърът не трябва да бъде много стегнат около главата!
  • Метърът трябва да минава на 1.5 cm над веждите, като се стараете да бъде в права линия!



*сравнете с таблицата с размери на производителя и открийте вашия.

Пробвайте каската!

  • Уверете се, след като поставите каската на главата си, че тя не притиска твърде много ушите, бузите или пък опира в брадичката ви.
  • Каската не трябва да ограничава прекалено периферното ви зрение.
  • Вече каската е на главата ви, закопчейте я. След което, я хванете с ръце и размърдайте нагоре-надолу и на ляво и дясно. Главата трябва да се движи с каската, ако каската се движи сама или пък има луфт межу нея и главата значи е голяма. Пробвайте по-малък размер.
  • Хванете подбрадника и се опитайте да свалите каска, ако почти успеете или направо я махнете – значи е голяма. Изберете друг размер.
  • Хванете каската с две ръце отзад, опитайте да я свалите, ако почти успеете или махнете – значи е голяма. Изберете друг рамер.

При поръчка онлайн, стъпките са същите, като задължително пробвайте каската в момента на получаване и ако се наблюдава някое от по горните неща, върнете я и вземете друг размер.

Вече сте определили размера си, нека ви помогнем и с избора на качествена каска