Правилният избор и покупка на подходящите обувки за мотор е също толкова важен колкото и правилния избор на каска, яке или панталони.

Трябва да се подходи с внимание и проучване. Но, тъй като това ще отнеме доста време в проучвания на всеки, в този материал ще съберем всичко най-важно и необходимо, за да се закупят успешно и без проблеми подходящите мото обувки.

Как правилно да се изберат ботушите за мотор и мото обувките?

Какво трябва да се вземе предвид, преди покупката на ботушите за мотор и мото обувките?

От какъв материал са изработени?


Какъв е типа езда?

Това е най-лесният въпрос, но в същото време и най-важен, на който трябва да се отговори преди да се пристъпи към избор и покупка на ботуши за мотор или каквито и да било други обувки за мотор.

Същото както при каските, определят се от вида на мотора и карането, това се прави тъй като на пазара се предлагат различни видове обувки за мотористи, а по този начин ще се стесни търсенето и избора ще стане по лесен. По-лесно ще се определи необходимото ниво на защита, дали трябва и каква защита от атмосферни влияния е необходима.

Препоръчително е да се отговори и на следните въпроси

Колко често се кара?

Къде се кара най-често?

Кой сезон се кара най-много?

Това са важни въпроси. Всъщност, тези въпроси са свързани с вида каране. Необходимо е да се знае къде се кара най-често, през кой сезон ще се кара най-много и колко.

Защитата от атмосферни влияния също е ключов фактор, докато се кара мотоциклет. Ако се живее в райони, които са по студени, тогава правилният избор са ботуши за мотор, които  осигуряват херметично уплътнение за краката и са удобни за каране в студено време. 

По същия начин, ако се кара през дъждовния сезон, трябва да се изберат водоустойчиви мото ботуши и обувки, които да поддържат краката  сухи, за да се чувства комфорт.

Така че, да не се забравя да се отговори на тези три въпроса, преди да се закупят мотоциклетните ботуши.

За какво трябва да се има предвид преди да се закупят ботуши за мотор или мото обувки?

Правилният размер

Когато се търсят ботуши за мотоциклет, избора на размера е от изключително важно значение, трябва да се избере идеалният размер, с който да се постигне възможно най - високият комфорт. 

Размерът е първият приоритет при избора на правилните ботуши за каране. Ако се пренебрегне размерът, дискомфорта след това ще е всеки път, когато се използват избраните обувки или мото ботуши. За това, уверете се, че не са нито малки, нито големи ботушите, кецовете или мото ботите. 

Покупка от физически магазин

При покупката от физически магазин нещата са лесни, просто обувате, правите едно “кръгче” с тях и ако се чувствате добре, това са вашите обувки.

Покупка от онлайн магазин

При покупка от онлайн магазин, често срещано явление e да се поръчват мото обувки според размера, които се носи в ежедневието.

-Това е тотално погрешно.

Обувките за мотор са доста по различни от ежедневните. Изработени са от различни материали и имат вградени протектори, което ги прави доста по твърди, за да запазят краката на моториста здрави при необходимост. За това, първо се измерва дължината на стъпалото, след което се сравнява с таблиците на съответните производители и на кой размер отговарят мерките и едва след това се прави поръчка.

Материал

След като вече е избран правилният размер идва и момента в който да се обърне внимание на материалите, от който са изработени мото обувките.

Мото ботушите, мото кецовете и мото ботите са изработени от различни видове материали и имат различни функционалности.

Отговорността за комфорта и защитата се пада на материала, от който са изработени обувките. 

Така че, ще се обърне внимание на материалите, от които се изработват обувките за мотори. 

Кожа

Кожата е най-популярният материал, използван за изработката на ботушите за мотор. Тя се използва и при мото якетата, панталоните и мото ръкавиците.

Трудно е да се определи, коя кожа е най-добрата сред стотиците модели и марки мото обувки. Затова, трябва да се има предвид, че е необходимо да е дебела и пълнозърнеста, за да се осигури качествена защита за краката в случай на катастрофа и да предпазва от студени ветрове, дъжд и прекомерна топлина. Кожата е известна и с това, че е водоустойчива и е добър изолатор.


В днешно време много нови, та дори и някой утвърдили се производители използват изкуствена кожа или друга материя, за да поддържат цената си по - ниска. Но за такива ботуши за езда не си струва да плащате ниската цена.

Кевлар

Модерните мотоциклетни oбувки са доста различни от класическите. 

В съвременните ботуши и обувки за мотор се вгражда кевлар, като по-този начин се усилва защитата при евентуален индицент катастрофа. 

Gore-Tex 

Gore-Tex е дишаща водоустойчива мембрана, която също осигурява постоянно свеж въздушен поток за краката по време на каране. 

Това е модерен, лек и дълготраен материал и е подходящ за носене в топло време, като същевременно при дъжд ще предпази и ще държи краката сухи.

Термопластичен полиуретан

Това е модерна пластмаса, използвана за мотоциклетни обувки, при които трябва да се осигури висока устойчивост на абразия и защита от студени ветрове през зимния сезон.